Olet täällä

Arjen murusia

Blogi lapsen keliakiasta ja perhe-elämästä
0

"En edes muista aikaa ennen keliakiaa. Olin 4-vuotias, kun minulla todettiin keliakia. Äiti on kertonut, että en oireillut vatsallani tai muutenkaan ennen diganoosia. Neuvolan 4-vuotistarkastuksessa havaittiin, että kasvuni oli pysähtynyt. Siitä alkoivat tutkimukset.

Ensimmäinen keliakiaan liittyvä muistikuvani on kaverini synttäreiltä. Synttärikakun piti olla gluteeniton, ja niin kaverini äiti varmasti itsekin luuli. Mutta ei se ollut, ja kotiin päästyäni minulle tuli huono olo. Jos syön vahingossa gluteenia sisältävää ruokaa, tulee minulle parin tunnin päästä ruokailusta huono olo ja lopulta oksennan. Onneksi en ole saanut gluteenia vahingossakaan enää moneen vuoteen.

Minua ei ole koskaan kiusattu keliakian takia. Ehkä siksi, että se on ollut kavereillekinin tuttu juttu jo niin monen vuoden ajalta. Uudetkin kaverini ovat ottaneet asian hyvin, sillä keliakia ei enää ole mikään uusi juttu. Siitä on puhuttu koulussakin terveystiedon tunnilla, joten keliakiassa ei ole enää mitään ihmeellistä.

Toki joudun usein vastaamaan kysymyksiin että mitä minä oikein voin syödä? Ihmiset eivät ehkä aina ymmärrä, että vehnäjauhot voi korvata gluteenittomilla jauhoilla. Usein ajatellaan, että en voi syödä ollenkaan esimerkiksi leipää, pastaa tai leivonnaisia. Mutta senkin he ymmärtävät, kun selitän.

Ja se ihmetyttää monia, miten esimerkiksi vehnää voi olla vaikka suklaassa tai irtokarkeissa. Olen oppinut jo hyvin tietämään esimerkiksi ne suklaat tai karkit, joita en voi syödä. Toki tarkistan tarvittaessa tuoteselosteetkin, jos vähääkään epäilen sen sopivuutta minulle.

En koe, että jäisin mistään paitsi keliakian takia. Toki on yksittäisiä tilanteita, kuten kahvila- tai ravintolakäyntejä, joissa saatan joutua valitsemaan jonkin muun leivoksen tai ruoan mitä alunperin olisin halunnut. Ja etelänmatkoilla on ollut ärsyttävää joutua ottamaan ilta toisensa jälkeen aina sitä samaa kanaa tai lihaa, kun olisin halunnut vaikka pastaa. Mutta ne ovat olleet tilanteita, joihin olen tottunut, eikä niistä varsinkaan nyt enää ole minulle mitään suuremman harmin paikkaa ollut. 

Joku saattaa kysyä, että kaipaanko vaikka ruisleivän makua. Miksi kaipaisin, kun minusta esimerkiksi Vuohelan Mini Revityt maistuu ihan ruisleivältä."

Kaisa, 18

 


0

Herkullista keliakiaviikkoa! Maistuisiko viikon kunniaksi tällainen valkosuklaa-vadelmamuffini? Gluteenittomana - tietenkin!

Tein nämä muffinit viime sunnuntain perhe-piknikille. Ne olivat niin hyviä, että en voi olla jakamatta reseptiä kanssanne. Veljenikin sanoi, että näitä saat tehdä toistekin. :-)

Gluteenittomat valkosuklaa-vadelmamuffinit, n. 12 kpl

2 kananmunaa

1 dl sokeria

½ dl kiehuvaa vettä

1½ dl gluteenittomia jauhoja

½ tl leivinjauhetta

50 g leivontavalkosuklaata

1 dl vadelmia

Kuorrute:

400 g tuorejuustoa

2 dl vispikermaa

200 g leivontavalkosuklaata

2 tl vaniljasokeria

Koristeeksi:

strösseliä

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kiehuva gesi joukkoon koko ajan vatkaten.

Sekoita gluteenittomat jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi aineet vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti sekaisin.

Rouhi valkosuklaa. Lisää valkosuklaarouhe taikinaan.

Jaa seos 12 muffinssivuokaan (silikoni on hyvä). Jaa vadelmat jokaisen muffinssin keskelle.

Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. 

Vatkaa tuorejuusto ja vispikerma vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sula suklaa joukkoon ja sekoita hyvin.

Pursota kuorrute muffinssien päälle ja koristele strösseleillä.

 


0

Olisihan sen voinut toki aavistaa, että hampurilaisen jälkeen seuraava trendiruoka on pizza. Mutta että näin hurja suosio ja hypetys - se kyllä yllätti ainakin minut.

Ja nyt ei puhuta mistä tahansa pizzasta, vaan nimenomaan siitä "ainoasta ja oikeasta" napolilaisesta pizzasta. Nämä peruspizzaa kosteammat, ohutpohjaiset ja erittäin pulleareunaiset napolilaiset pizzat paistetaan 450-asteisessa avotuliuunissa. Nimenomaan tuo mehevyys ja kosteus sekä ihanan ohut kuori ovat napolilaisten pizzojen tunnusmerkit.

Napolilainen pizza tuli Helsinkiin alkukeästä peräti kahden huippuravintolan voimin. Via Tribunali avattiin Sofiankadulla Helsingin keskustassa, mutta tietääkseni sieltä ei saa gluteenitonta pizzaa.

Meillä kävi hurjan hyvä tuuri, kun kotimme lähelle Helsingin Oulunkylään avattiin kauan odotettu, vähän parempi ruokapaikka. Capperi tarjoaa juuri näitä napolilaisia gourmet-pizzoja - ja kaikkia niitä saa gluteenittomana! 

Kävimme testaamassa Capperin pizzat ensimmäistä kertaa kesäkuussa, kun paikka oli ollut avoinna vasta muutaman viikon. Ravintola ottaa vastaan varauksia sähköpostilla, ja varaus kannattaa ehdottomasti tehdä varsinkin illallispöydästä (16.30-20). Ravintola on auki myös lounasaikaan 11-13.30, sunnuntaisin klo 12-20. Maanantaisin ravintola on suljettu.

Capperin pizzat ihastuttivat meidät jo ensimmäisellä käyntikerralla. Harmi vain, että tuo pizzojen mehevyys aiheutti sen, että gluteenittomien pizzojen pohjat jäivät silloin hieman löysiksi. Kun annoimme tästä palautetta, kertoi tarjoilija, että tuo kosteus tosiaan vaikuttaa gluteenittoman pizzan paistoon. Ravintolassa gluteenittomat pizzat paistetaan kahteen kertaan: ensin pelkkää pohjaa, sitten täytteiden kanssa. Kaisan valitsema pizza oli vielä tuollainen extra-mehevä, siksi hänen pizzansa pohja oli jäänyt hieman löysäksi. Maku oli kuitenkin moitteeton ja pizza hupeni nopeasti. :-)

Seuraava pizzakokemuksemme Capperissa oli viime viikolla. Nyt paistajien tuntemus gluteenittoman pizzapohjan paistosta oli selvästi parantunut, eikä samaa ongelmaa enää ollut. Toki gluteenittoman pizzan pohja jää väistämättä erilaiseksi, vähän paksummaksi, sillä siitä ei ole ainakaan vielä saatu yhtä ohutta kuin normaalista pizzasta.

Mutta nämä ovat pieniä huolia siitä ilosta, että tämä makunautinto on ylipäätään mahdollinen! Iso plussa siis pienelle lähiöravintolalle, well done! Lisähintaa gluteenittomalle pizzalle toki tuli euron verran, mutta eipä sekään tule nousemaan meille esteeksi käydä vielä useita kertoja herkuttelemassa näillä pizzoilla. 

 


Sivut