Olet täällä

Arjen murusia

Blogi lapsen keliakiasta ja perhe-elämästä
1

Perheemme molemmille lapsille on diagnosoitu keliakia viimeisen kahden vuoden aikana. Keliakia on sairaus, ja kukapa sitä sairauksia toivoisi, varsinkaan omille lapsilleen. Emme ole kuitenkaan juurikaan vuodattaneet kyyneliä, turhautuneet tai vajonneet itsesääliin tämän takia: elämässä sattuu ja tapahtuu, ja ei koskaan mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin.

Missään tapauksessa ei käy kieltäminen sitä, etteikö lasten gluteeniton ruokavalio olisi vaikuttanut elämäämme. Toki matkustelemme kuten ennenkin, käymme silloin tällöin ulkona syömässä tai haemme kotiin gluteenittomat pizzat ja lasten herkkupäivä on edelleen lauantai, mutta perheen arki on muuttunut. Nykyisin kokkaamme enemmän, leivomme itse enemmän ja syömme yhdessä enemmän. Ja nämä eivät välttämättä ole huonoja asioita.

Koska ei ole järkeä tehdä montaa eri lämmintä ruokaa kotona, ovat kaikki perheemme ateriat nykyisin gluteenittomia. Epäilemättä ruokavaliomme onkin muuttunut nyt terveellisemmäksi, koska vehnäjauhojen vähentäminen tekee hyvää lähes kaikille. Lisäksi luontaisesti gluteenittomien ruokien, kuten hedelmien ja vihannesten syönti on meillä lisääntynyt.

Keliakia tunnetaan Suomessa hyvin, ravintoloissa varsinkin. Kauppojen gluteenittomien tuotteiden hylly kasvaa koko ajan, ja hinnatkin ovat tulleet hieman alaspäin kilpailun ja tarjonnan kasvaessa.  

Koulussa lapset hakevat oman gluteenittoman ruoan erillisestä linjastosta. Lasten kommentti on, että tämä erityisruoka on ollut parempaa kuin ”massaruoka”. Ehkä nämä erikseen tehtävät ruoat ovat luonnollisempia ja puhtaampia, ja niissä käytetään vähemmän käsiteltyjä sekä teollisesti muokattuja eineksiä, niitä ei ole prosessoitu niin paljon tai niissä on enemmän makua. Niin tai näin, tässä asiassa koemme olevamme suorastaan etuoikeutettuja.

E-koodipommit, erilaisia lisä- ja säilöntäaineita sisältävät herkut ja esimerkiksi keinoväreillä värjätyt makeiset ovat meillä pääasiassa vaihtuneet tuotteisiin, joiden sisältöluettelo ei ole munkkilatinaa pakkauskääre pullollaan. Eipä sitä aiemmin tullut edes ajateltua, että monet makeiset koostuvat lähinnä vain lisäaineista! Vaikka niistä ei olisikaan mitään haittaa, eivät ne mitään terveystuotteita ole, eikä niitä ihminen myöskään tarvitse. Eivät lapset taateleita tai rusinoita ole siirtyneet syömään, mutta karkeista ja herkuistakin löytyy hyviä gluteenittomia ja lisäaineettomia vaihtoehtoja.

Tärkeintä on, että kiinnitämme nykyisin enemmän huomiota siihen, mitä suuhumme laitamme. Lapsemme kokevat, että he voivat paremmin ja ovat terveempiä kuin aiemmin, ja molempien kasvoille on palannut luonnollinen väri. Lapset liikkuvat paljon, kasvavat sekä kehittyvät huimaa vauhtia ja harrastavat monipuolisesti. Ruokavaliomme sisältää nykyisin huomattavasti vähemmän eineksiä ja sen ansiosta syömme nyt paremmin, monipuolisemmin ja terveellisemmin. Vastapainona ruokaan tuhlaantuu rahaa runsaammin, mutta voiko terveyttä hinnoitella? Lisäksi jääkaapissa täytyy olla kaksi eri margariinia, leivänpaahtimia tarvitaan kaksi ja kauppareissulla menee kauemmin aikaa elintarvikkeiden ainesosia tutkiessa. Ulkomaanreissujen pohdintaan, selvittelyyn ja etukäteistyöhön tuhraantuu myös tunteja, mutta se on pääasiassa palkitsevaa työtä. Kokonaisuutena plussan puolella ollaan! Valintoja syömisen suhteen joutuu nyt tekemään huomattavasti enemmän kuin ennen, mutta harvapa sitä voi laittaa suuhunsa ihan mitä tahansa – ja vaikka voisikin, niin väitän, että niin ei kannata tehdä.


0
Keliakia on minulle tuttu työni kautta. Veljentyttö sairastaa keliakiaa. Ei se ole kumminkaan sama kuin keliakia omassa perheessä. Omassa kotona. Eikä varsinkaan silloin, kun monista syistä on päädytty sekaviljaperheratkaisuun. Kun vain kaksi kuudesta sairastaa keliakiaa, on tähän sekasyöntiin yhtenä syynä raha. En myöskään näe mielekkäänä vältellä gluteenia ilman erityistä syytä. Minulle ja Siirille tämä toki tarkoittaa sitä, että ruokaillessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, jotta ristikontaminaatioilta vältyttäisiin.
 
Kun Siiri saa kutsun kaverisynttäreille, kaikuu ristikontaminaatiovaara päässäni. Kutsuun vastaan kertoen Siirin keliakiasta ja että lisätietoja voi tarvittaessa kysyä joko minulta tai Siiriltä. Olen myös kertonut, että Siiri voi tuoda omatkin eväät. Ei ole tarvinnut. Vähän silti jännitän. Jännitän kyllä omassakin keittiössä. Paras mittari Siirin kohdalla onnistuneesta ruokavaliosta lienee vain vähän koholla olleiden vasta-aineiden normalisoituminen. Myös vuosi sitten yllättäen puhjennut kylmästä ja kuumasta oirehtinut urtikaria on selvästi helpottanut.
 
Mitä siis voimme päätellä? Pitää uskaltaa luottaa omaan, lapsensa sekä muun ympäristön toimintaan. Ei pidä antaa liikaa epäilylle valtaa. Helppohan se on toki meidän huudella niin kauan kun ei ole kärsitty järisyttävistä oireista altistumisen jälkeen.  

2

Kävimme joululomalla Teneriffalla, ja löysimme sieltä aivan odottomattoman helmen, saaren parhaan pizzerian. Ja mikä parasta, kaikki ravintolan pizzat oli mahdollista saada gluteenittomana - ilman lisämaksua!

Keliaakikon on nykyisin helppo reissata Kanariansaarilla. Ravintolojen henkilökunta on hyvin tietoinen keliakiasta, ja mielellään varmistaa annoksen gluteenittomuuden aina kokilta, jos ei siitä ole varma. Monella ruokalistalla on jo hyvät merkinnät allergioista, myös gluteenista.

Silti koimme iloisen yllätyksen, kun reissullamme pieneen Icod de los Vinosin kylään saaren luoteisosaan löysimme pizzerian, jonka ikkunassa oli iso gluteenittomuudesta kertova merkki. Ciao Bella -ravintola tuli vastaamme ihan sattumalta, kun etsimme Lohikäärmepuun ihailun jälkeen ruokapaikkaa.

Ja mikä herkkupaikka löytyikään! Kaikki pizzat, joita listalla oli varmasti parikymmentä, oli mahdollista saada gluteenittomina. Mitään lisämaksua gluteenittomuudesta ei peritty, ja hinnat olivat muutenkin edulliset, 7-8,50 euroa.

Kaisa valitsi pizzan, jossa oli parmesaania, ilmakuivattua kinkkua ja rucolaa. Itse söin saman pizzan perinteisellä pohjalla, ja kilvan kehuimme annoksiamme parhaiksi pizzoiksi mitä olemme syöneet. Lämmin suositus siis!

Mieheni valitsi itselleen pizzan, jossa oli isoja kuorellisia katkarapuja - vähän toista kuin meidän pienet pakastekatkarapumme. Sekin oli kuulemma varsin maukas.

Ja mistä tämä helmi sitten löytyy? Pizzeria Ciao Bella löytyy Icod de los Vinosin kylästä osoitteesta Calle San Sebastián 32. Nettisivuja arvintolalla ei ole, mutta fb-sivut löytyvät. Ja kannattaa ennen herkuttelua käydä katsomassa se tuhatvuotinen traakkipuu, El Drago, varsin komea ilmestys!


Sivut