Olet täällä

0
Minä en käy pizzerioissa enkä tilaa pizzaa. Piste. En nimittäin luota siihen, että vehnäjauhopölyä pöllyävässä ympäristössä saisin puhtaan, gluteenittoman pizzan. Seisoviin pöytiin suhtaudun skeptisesti, jos niissä on jotain gluteenia sisältävää ruokalajia. Esimerkiksi makaroni-pahuksilla on paha tapa lennellä ympäriinsä. Kävin hyvän keskustelun työpaikkani ruokalassa. Emäntä oli tehnyt päätöksen, että jos tarjolla on gluteeni(vehnä)pastaa ja jotain kastiketta, niin hän jatkossa antaa sekä lisäkkeen, että kastikkeen keittiöstä, koska ”välillä siellä kastikkeesta löytyy makaronia tai makaronikauha on kastikkeessa”.  Viisas emäntä! Mites teidän muiden lounasruokalat? Onko kaikki kunnossa? Samoin lähin Citymarkettini toimii upeasti. Siellä on aivan mahtava salaattipiste. Kaikkea herkullista lisäkettä tarjolla salaattipohjaan. Kun tilaa gluteenittoman salaatin, niin työntekijä menee tekemään salaatin takahuoneeseen puhtaaseen tilaan, jossa on kontaminoitumattomia/avaamattomia aineksia. Myös patongin saa pienellä odottelulla.

Talviloman huipennus on ollut syödä lounas ravintolassa, jossa ei ole IKINÄ käsitelty gluteenia. Kiitos ja nam! Oli pakko käydä niin usein kuin nyt lomalla lounasaikaan pääsi ja vetästä kunnon hiilihydraattikooma ottamalla alkupalasalaatin kanssa leipää ja levitettä, pastaa lounaaksi ja jälkiruuaksi suklaasuihkulähteeseen itse dipattuja vaahtokarkkeja.  Tunsi olonsa aivan tavalliseksi. Kaikki oli turvallista ja ihanaa. Tämän kirjoituksen kuvat ovat kyseisestä ravintolasta nimeltä NFD.

Miksei se aina voisi olla näin helppoa? Olisiko niin vaikeaa ravintoloissa henkilökunnan tietää, mitä keliakia on ja mitä tarkkuutta se vaatii. Olisiko se niin vaikeaa laittaa leivät ja levitteet ja ottimet ja muut hiukan erikseen ja katsoa, millä pannulla mitäkin paistetaan. Ja tosiaan jos jossain on G, niin sen pitäisi olla selvä, että sen voi turvallisesti keliaakikko nauttia. Tällä hetkellä itse suhtaudun G merkintään niin, että jotain on yritetty, mutta silti pitää vielä kysyä. Esimerkiksi juuri leipomot, joissa leivokset ja kakut on G merkinnällä. Sitten kun kysyn, niin kerrotaan esimerkiksi, että gluteenittomat leivotaan yhtenä päivänä viikossa ennen kuin muita leivotaan. Anteeksi mutta tämä ei riitä. Jauhopölyä leipomossa on varmasti aika paljon ja mites uunit sitten. Eikö ne ole kiertoilmauuneja? Ovatko ne puhtaita? Kysymyksiä, joihin ei välttämättä ole hyviä vastauksia. Tai ei ainakaan varmoja vastauksia.

Ja me keliaakikot niin ansaitsemme turvallisen ulkona syömisen. Itsellä on mennyt vuosien varrella hiukan usko ravintoloiden osaamiseen. Voiko ihan oikeasti syödä ulkona turvallisesti?
 
Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen ulkomaan matkailua ja kerron omista selviytymisstrategioistani.

 

 

Lisää uusi kommentti