Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
83

Teksti Ann-Mari

Mitkä juhlat! Vanhimman tyttäremme ylioppilasjuhlia vietettiin viikko sitten lauantaina. Kerroin aiemmassa päivityksessäni jo juhlien alkuvalmisteluista ja lupasin näyttää niiden lopputuloksen. Täytyy sanoa, että hyvältä näytti, vai mitä?

Tarjolla oli herkkuja, jotka kaikki toteutin gluteenittomina. Suolaisina paloina tarjottiin pieniä toast skagen -leipiä, joiden gluteenittomana pohjana oli Pirkan gluteeniton saaristolaisleipä.

Lisäksi tarjolla oli marinoitua vuohenjuustosalaattia sekä itse tehtyä foccaciaa. Foccaciasta tein sekä gluteenittoman että tavallisen version.

Päivänsankari toivoi juhlakakuiksi juustokakkuja, joita päädyimme tekemään kahta makua. Sitruunaisen juustokakun ohjeen löysin Kinuskikissan kirjasta ja sovelsin sen gluteenittomaan muotoon.

Suklaapyörteisen juustokakun ohje on Leila Lindholmin Vielä yksi pala! -kirjasta. Sekin oli helppo toteuttaa gluteenittomana.

Perheemme suosikkipiirakkapohjalla tehty raparperipiirakka vaniljakastikkeen kera tarjoiltuna sekä suussasulavat manteliset pikkuleivät kruunasivat juhlapöydän.


Raparperipiirakka

250 g margariinia

2 lasia sokeria

4 lasia gluteenittomia jauhoja

1 kananmuna 

2 tl leivinjauhetta

1 lasi piimää

Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten.

Lisää sekaan jauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe. Ota yksi lasillinen taikinaa erilleen. Lisää loppuun taikinaan lasi piimää.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele huuhdotut ja pilkotut raparperit päälle. Lisää lopuksi erilleen otettu taikinamuru.

Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Sitruunainen juustokakku

Pohjaan:

200 g gluteenittomia digestive-keksejä

75 g margariinia

Sitruunatäyte:

6 liivatelehteä

2½ dl kevytvispiä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl sitrusjogurttia

1 prk maitorahkaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuoriraaste

1 dl sitruunamehua

Appelsiinikiille

5 liivatelehteä

4 dl appelsiinitäysmehua

Hienonna keksit kulhossa survimella. Yhdistä sulatettu margariinia jsekoita tasaiseksi. Levitä irtopohjavuoan pohjalle.

Liota liivatteet ohjeen mukaan. 

Vatkaa kevytvispi vaahdoksi. Yhdistä tuorejuusto, jogurtti, rahka, sokerit ja sitruunankuoriraaste keskenään.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liotetut liivatelehdet joukkoon. Lisää liivatemehu tuorejuustoseokseen. Yhdistä kevytvispin kanssa.

Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkapissa 3 tuntia.

Liota liivatelehdet ohjeen mukaan. Kiehauta noin ½ dl appelsiinimehua ja sulata liivatteet siihen. Yhdistä kylmän mehun kanssa. Anna hyytyä jääkaapissa kunnes seos alkaa saeta. Kaada seos kakun päälle ja anna hyytyä pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Suklaapyörteinen juustokakku

300 g gluteenittomia digestive-keksejä

100 g voita

Täyte:

600 g tuorejuustoa

2! dl maitorahkaa

1½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

4 kananmunaa

1 dl kuohukermaa

Suklaapyörre:

150 g tummaa suklaata

3 rkl espressokahvia

 

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Murksaa keksit kulhossa survimen avulla. Sulata voi ja sekoita keksimuruihin. Paina muruseos irtopohjavuan pohjalle. Kypsennä pohjaa uunissa noin 10 minuuttia ja jäähdytä. Alenna uunin lämpötila 130 asteeseen.

Vatkaa tuorejuusto ja maitorahka kulhossa kuohkeaksi. Sekoita joukkoon sokerit. Lisää kananmunat yksi kerrallaan välillä vatkaten. Vatkaa lopuksi joukkoon kuohukerma.

Paloittele suklaa ja sulata vesihauteessa. Sekoita kahvi suklaaseen.

Kaada puolet vaaleasta juustoseoksesta kakkupohjan päälle. Nosta juustoseoksen pinnalle lusikalla puolet tummasta suklaaseoksesta ja peitä tämä lopulla vaalealla juustoseoksella. Lusikoi sen päälle loput tummasta juustoseoksesta.

Vedä kuorrutekerroksiin pyörrekuvioita hammastikulla niin, että se ulottuu kaikkiin kerroksiin.

Kypsennä uunin keskiosassa 1 h 25 min tai kuunnes se on kokonaan hyytynyt.

Jäähdytä kakku ja tarjoa haaleana tai jääkaappikylmänä.

 


Anonymous (ei varmistettu)
97

Meidän kesä alkoi ihan kunnolla tänä vuonna kesäkuun ensimmäisenä päivänä, kun kutsuimme joukon ystäviämme lapsineen viettämään meille äitien ja lasten kesäjuhlia. Suurin osa ystävistä tuli samasta rivitalosta, joten tutut lapset pääsivät hetkessä kunnon juhlamoodiin. Kuusi naista ja 14 lasta skoolasi kesälle, auringolle ja yhdessäololle. Aikuisten laseissa oli jäähilejuomaa, lasten boolia, johon boolivastaava Henrik laittoi Spritea, omenamehua ja omenanpaloja. Hyvää ja raikasta! 

Keliakialapsen perheessä juhlat ovat aina aikamoinen stressi meille vanhemmille, niin kuin moni hyvin tietää. Varsinkin, kun lapsia on paljon ja herkkuja monenlaisia, niin juhlista suurin osa ajasta menee lapsen syömisen kyttäämiseen. Kyllähän te tiedätte:
 
"Muista ottaa vain tästä kulhosta." "Älkää kukaan muu ottako tästä Aavan kulhosta!" "Niin, popcornit ovat gluteenittomia, mutta Aavalla pitää olla kontaminaation takia oma astia..." Pienten käsissä keksinmurut leviävät hetkessä, kaveri nappaa toisen lautaselta herkkupalan ja innokkain juhlista huumaantunut keksinmuruhuuli voi muiskauttaa vaikka gluteenisen pusun keliaakikon huulille. 
 
 
Päätin tällä kertaa järjestää täysin gluteenittomat juhlat. Parasta, mitä keliaakikko voi kuulla juhliin tullessaan, ovat kultaakin arvokkaammat sanat, jotka tarkoittavat, että keliaakikko on yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin vieraat. Ne sanat ovat tällaiset: kaikki on gluteenitonta, voit maistaa kaikkea
 
On reilua, että oman perheen juhlissa saa keliaakikkokin syödä kaikkea! Yksi elämäntehtävistäni on myös näyttää muillekin, että gluteenittomuus on helppoa ja maistuvaa. Oli ihana nähdä, miten nopeasti kaikki herkut hupenivat. Usein meillä on esimerkiksi samantyylisiä keksejä sekä gluteenittomana että vehnäisenä pöydässä. Oli ihanan helppoa, kun pöydässä ei ollut yhtään gluteenia!
 
 
Lapset kävivät niin kiireellä herkkujen kimppuun, että en heti edes ehtinyt ottaa muistoksi kuvia. Onneksi ehdin ennen kuin kaikki oli hävinnyt herkkusuiden lautasille ja masuihin. Tarjoilimme ystävillemme mansikka-vadelmatäytekakkua, tomaatti-mozzarella-aurinkokuivattutomaattivartaita, vaahtokarkki-mansikka-suklaakastikevartaita, valkosuklaa-mansikkakeksejä, suklaa-karamelli-suklaahippukeksejä, kikherne- ja linssisipsejä, minttusuklaavohvelipaloja, karkkeja ja viinirypäleitä. Nostin pöytään myös lahjaksi saamiamme suklaatäytteisiä muroja napsittavaksi, koska luokittelen suklaamurot enemmänkin juhlaherkuksi kuin aamu- tai iltapalaksi.

 
Sen verran hulinaa oli, että en ehtinyt ihan kauaa itse herkutella, kun etsin innokkaille leikkijöille heppatallia ja keittiöastioita ja selvittelin, kuka haluaa violetin ja kuka pinkin mukin ja kuka leikkii kenenkin kanssa... Matilda ystävineen otti ihanasti tilanteen haltuun ja esitti pienille sisällä taikatemppuja, joten me äidit saimme hetken vaihtaa ajatuksia takapihalla ihanassa auringonpaisteessa.
 
 
Ihanat ystävät, ihana kesä, ihana luonto. Ihanat lastenjuhlat lelukaaoksineen ja sotkeutuneinen kakkulaipoineen. Pitäisi vaan useammin käyttää päivä siivoamiseen ja leipomiseen ja kutsua kaikki rakkaat kylään! On se vaan niin huippua saada koti täyteen ystäviä, naurua ja puheensorinaa. Ei tämä kesä ikuisuuksia kestä, otetaan nyt siitä kaikki irti!
 
Millaisia juhlia teillä on kesällä? Järjestättekö kesäjuhlia myös näin ilman oikeaa syytä?
 
Ps. Osa kuvista nimikoitu toisen blogini mukaan. Kurkkaa arkeamme myös tästä.