Olet täällä

0

Pitkän hiljaiselon jälkeen aloitan niinsanotusti puhtaalta pöydältä, ilman mitään murusia.

Keliaakikot voivat käyttää gluteenitonta kauraa sisältäviä elintarvikkeita. Siinä on se etu, että se tuo gluteenittomaan ruokavalioon jotain tuttua ja kotimaista verrattuna esimerkiksi tattariin, riisiin ja hirssiin. Puhdas kaura helpottaa myös leivontaa, tuo taikinaan käsittelevyyttä ja makua. Mutta mikä on puhdasta kauraa?

En ole aiemmin ajatellut saati perehtynyt siihen, miten puhdas kaura tuotetaan. Löysin netistä Turun Sanomien lehtijutun vuodelta 2007, mikä avasi silmäni ja saa minut kunnioittamaan maanviljelijöitä entistä enemmän. Lehtijuttu sai mieleni herkistymään: joku näkee oikeasti vaivaa meidänkin ruokavalion eteen tuottamalla puhdasta kauraa.

Puhtaan kauran viljely ei ole mikään läpihuutojuttu. Pelto tarkistetaan useaan kertaan, että siellä ei kasva mitään muuta viljaa. Jokaisesta, pienestäkin, kuormasta otetaan kilon näyte. Kuusi jyvää muuta viljaa läpäisee seulan, mutta yhtään enempää erässä ei saa olla tai se hylätään. Puhtaan kauran käsittelemisessä käytetään omia laitteita, kuten kuivuria ja peräkärryjä, säilytetään omissa siiloissa ja jauhetaan omissa myllyissä. Periaate on siis tuttu muutoinkin gluteenitonta ruokavaliota noudatettaessa: vältetään kaikenlaista kontaminaatiota.

Lisää puhtaasta kaurasta ja sen valmistusprosessista voit lukea täältä 

Keliakialiiton sivulta löytyy lista keliaakikoille soveltuvista kauratuotteista ja kaurajuomista 

Hyvää Keliakiaviikkoa 5.-11.9.2016! Keksitkö gluteenitonta? Ilahduta ystävääsi :)

 

Lisää uusi kommentti