Olet täällä

0

Tänään on Runebergin päivä, joten totta kai silloin herkutellaan päivänsankarin omalla tortulla. Kansallisrunoilijamme Johan Ludving Runebergin (1804-1877) vaimo Fredrika Runeberg leipoi legendan mukaan tortun ensi kertaa miehelleen, kun tämä pyysi jotakin makeaa syötävää. Fredika kaivoi kaapeista esiin keksinmuruja, manteleita ja korppujauhoja. Niistä hän sitten loihti herkullisen Runebergintortun.

Kilpailevan version mukaan porvoolainen kondiittori Lars Astenius olisi kehitellyt leivoksen, jonka resepti sitten olisi löytynyt Fredrikalla olleesta leivontakirjasta. Ihan kumpi vain teoria käy, kyseessä on silti porvoolainen leivos, jota saa kaupungin kahviloista ympäri vuoden.

Olen tehnyt suosikkileivoksiani jo vuosia itse, silloin saan niihin juuri sopivan rakenteen ja kosteuden - ja tietenkin sen gluteenittomuuden. Tällä kertaa lisäsin taikinaan hitusen kardemummaa. Se osoittautuikin oikein hyväksi lisäykseksi. 

Meidän perheemme pitää karvasrmantelista, joten käytän sitä taikinan maustamiseen. Vaihtoehtoisesti voit kostuttaa tortut punssilla tai manteliliköörillä.

Leivon tortut sylinterinmuotoisiin vuokiin, mutta ne voi hyvin tehdä myös paperisiin muffinivuokiin.

Gluteeniton runebergintorttu

12 kpl

200 g voita tai margariinia

1 dl sokeria

½ dl fariinisokeria

2 munaa

3 dl gluteenittomia jauhoja

1 ½ dl mantelijauhetta

1 dl gluteenittomia piparkakkumuruja

2 tl leivinjauhetta

½ tl kardemummaa

1½ dl kevytkermaa

2 tl karvasmanteliöljyä

Kostutukseen: 

4 rkl kuumaa vettä

2 rkl sokeria

Päälle:

tomusokeria, vadelmahilloa

Vaahdota voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa.

Voitele ja korppujauhota alumiiniset vuoat tai laita taikinat paperisiin vuokiin. Jätä vuoat hieman vajaiksi, että taikinalla on tilaa kohota.

Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Anna torttujen jäähtyä. Kumoa jäähdyneet tortut vuoista tai jätä ne paperisiin vuokiin.

Kiehauta vedestä ja sokerista kostutusliemi, jolla kostutat tortut muutama tunti ennen tarjoilua.

Sekoita tomusokerikuorrute ja pursota siitä reunus tortun päälle.Laita tortun päälle vielä lusikallinen vadelmahilloa.

Jos et käytä torttuja heti, voit pakastaa osan.

Lisää uusi kommentti