Olet täällä

0

On ollut ilahduttavaa huomata kuluneiden neljäntoista keliaakikkolapsen äitinä kokemani vuoden aikana, miten paljon gluteenittomien tuotteiden tarjonta on kaupoissa monipuolistunut. Uutta Keliakia-lehteä selaillessani löysin sieltä niin gluteenittomat kananuggetit (joita silloin neljätoista vuotta sitten jo kaipasin!) kuin kaikki ihanat leivonnaiset ja piirakkapohjat, joita saa valmiina pakastealtaasta. Miten helppoa, vai mitä?

Tästä saamme varmasti kiittää niin Keliakialiiton uutteraa työtä kuin pientä onnenkantamoitakin. Gluteenittomuus on nyt nyt niin iso trendi, että tuoretuotteet viedään monessa kaupassa ihan käsistä.

Hinnatkin ovat tarjonnan laajentumisen myötä tulleet ilahduttavasti hieman alas, ja tästä kuuluu kyllä iso osa Lidlille. Sieltähän saa riisimuroja ja kotimaisia kaurahiutaleita gluteenittomana, ja miten edullisesti!

Reseptejäkin löytyi uudesta Liedellä-lehdestä, jonka nappasin kaupan kassalta. Tuunasin sieltä löytämääni Sitruunaisen omenakakun reseptiä hieman, ja näin herkulliselta se näytti. Ja uskokaa pois, vielä herkullisemmalta se maistui. Omenat voisi mielestäni hyvin korvata myös vaikka päärynöillä.

Vaikka tuorehyllyltä ja pakastealtaasta löytääkin jo yhtä sun toista, teen minä leivonnaiset mielelläni itse. Sillä sekin on ihan helppoa. Maukasta marraskuuta!

 

Gluteeniton sitruunainen omenakakku

10 annosta / 30 min + 45 min

2-4 hapanta omenaa tai päärynää

½ sitruunan mehu

4 kananmunaa

1 1/4 dl sokeria

2 dl maissijauhoja

1 tl leivinjauhetta

250 g turkkilaista jogurttia (laktoositon)

½ sitruunan mehu ja kuori

Päälle:

2 rkl hunajaa

2 rkl hasselpähkinärouhetta

 

Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 24 cm) leivinpaperilla.

Leikkaa pestyt omenat/päärynät viipaleiksi ja viipaleet kahteen osaan. Kääntele joukkoon sitruunamehu.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sitten keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon maissijauho-leivinjauhoseos siivilän lävitse, sitten jogurtti, sitruunankuori ja -mehu. Nostele valkuaisvaahto taikinaan kevyesti käännellen.

Kaada taikina vuokaan. Painele hedelmäpalat taikinan pinnalle. Valuta omenien päälle hunajaa ja ripottele päälle pähkinärouhe.

Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Varmista kypsyys cocktailtikulla. Kakku kohoaa uunissa, mutta laskee hiukan uunista oton jälkeen.

Ripottele halutessasi päälle tomusokeria. Nauti vaniljakastikkeen kanssa.

 

Lisää uusi kommentti