Olet täällä
Teksti Ann-Mari
Joka blogissa ja ruokalehdessä kohistaan nyt pataleivästä. Olikin mahtava juttu löytää Keliakialiiton sivuilta gluteenittoman pataporkkanaleivän ohje!
Koska aina on kiva kikkailla - ja hyllyssämme oli sellainen tuote joka ei muuten tuntunut menevän kaupaksi - tuunasin hieman pataleivän ohjetta. Tässä pataleivässä on hyödynnetty Myllärin Gluteeniton Omenatarhan kaurapuuro -pussin sisältöä, sillä siitä tehty puuro ei tuntunut meillä oikein maistuvan. Puuroaineksissa on mukana omenanpaloja ja kanelia, jotka toivat leipään kivan säväyksen.
Pyrin muutenkin hyödyntämään leivonnassa erilaisia jauhoja, hiutaleita ja raasteita, sillä niillä saa makua ja rakennetta gluteenittomiin leipiin.
Leivänhimo ei voi iskeä tässä tapauksessa kovin nopeasti, sillä tämän pataleivän esityöt pitää aloittaa jo paistamista edeltävänä päivänä.
Tällä ohjeella tulee yksi leipä, joka ainakin meillä hupeni saman tien kahden syöjän suihin, vain yhdet palat jäivät seuraavaan aamuun. Ja ohje on muuten myös vegaaninen!
Gluteeniton, vegaaninen puuropataleipä
2 dl Myllärin Gluteeniton Omenatarhan kaurapuuro -aineksia
1 dl kaurajauhoja
2,5 dl tattarijauhoja
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kokonaisia manteleita tai hasselpähkinöitä
2 tl psylliumia
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl raastettua porkkanaa
4 dl vettä
2 tl oliiviöljyä
Yhdistä jauhot, siemenet, pähkinät, psyllium, hiiva ja suola kulhossa. Lisää kädenlämpöinen vesi ja porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä niin, että saat siitä ilmakuplat pois. Muotoile leipä pyöreäksi ja anna sen kohota pöydällä vielä 30 minuuttia.
Laita kannellinen pata tyhjänä 225-asteiseen uuniin lämpenemään noin 10 minuutiksi. Ota pata pois uunista ja lorauta sen pohjalle öljyä. Nosta kohonnut leipä pataan ja sulje pata kannella. Laita pata uuniin ja paista 225-asteessa 30 minuuttia.
Ota padasta kansi pois ja alenna lämpö 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
Anna leivän jäähtyä padassa hetki ennen kuin otat sen pois.
Kommentit
Sivut
Lisää uusi kommentti