Olet täällä
Teksti Ann-Mari
Arkipäivien yleisin kysymys taitaa olla tuo "Mitä tänään syötäisiin?". Sama kysymys toistuu usein niin kotona kuin työpaikalla. Keliaakikolla tuo kysymys on vielä kaiken lisäksi usein muodossa "Mitä voisin syödä?".
Meillä tuo jokapäiväinen kysymys on jollakin lailla jo hallinnassa 12 gluteenittoman vuoden kokemuksella. Pari vuotta sitten siihen tuli uusi lisä, kun mieheni siirtyi pitkään vatsavaivoista kärsittyään Fodmap-ruokavalioon. Siinä vältetään useita tiettyä hiilihydraattia sisältäviä ruoka-aineita, myös gluteenia. Vältettävien listalla ovat myös muun muassa pavut, sienet, herneet, sipulit ja omena. Eli syntyi uusi ulottuvuus ruoanlaittoon.
Kotiruokailu on saatu sujumaan ihan hyvin, sillä teemme joka päivä ruokamme gluteenittomana, kaikille perheenjäsenille. Mieheni ruoasta olen jättänyt vältettävät aineet pois. Kaikista en suostu jättämään esimerkiksi sipulia pois, joten sen lisään sitten meidän muiden osuuteen.
Työpaikkaruokailussa Fodmap-ruokavalion noudattaminen onkin sitten kuulemma ollut hieman haastavampaa. Koska tarkoitus on vain välttää joitakin ruoka-aineita, on mieheni joskus joutunut tinkimään juuri esimerkiksi sipulin osuudesta, sitä kun väistämättä on melkein ruoassa kuin ruoassa. Gluteenittomuudesta hän ei kuitenkaan ole tinkinyt.
Onneksi gluteenittomuus merkitään nykyisin varsinkin työpaikkaruokaloissa todella hyvin. Mieheni kokemuksen mukaan merkintöihin on voinut myös luottaa. Tosin hänellä on jo vuosien kokemuksen myötä tullut käsitys siitä, mitkä sudenkuopat gluteenittomiksi väitetyistä ruoista voivat löytyä. Panerointi ja kastikkeet ovat ne, joista kannattaa aina kysyä vielä erikseen. Usein annoksen saa ilman kastiketta tai keittiöstä järjestetään paneroimaton filee paneroidun tilalle.
Gluteenitonta leipää ei työpaikkaruokailuissa useinkaan ole tarjolla, mutta pyydettäessä sen pääsääntöisesti kuitenkin voi saada. Kynnys leivän pyytämiseen voi kuitenkin olla suuri: miehenikin myöntää, että ei hän useinkaan viitsi pyytää leipää erikseen.
Kuulostaako tutulta? Onko muilla vastaavia kokemuksia gluteenittomasta työpaikkaruokailusta?
Vielä yksi pointti, joka kiinnostaa varmasti aikuisia keliaakikkoja. He joutuvat myös valinnan eteen ruokajuoman kohdalla. Ravintoloissa on valitettavan harvoin tarjolla gluteenitonta olutta. Kauppojen gluteenittomien oluiden valikoima alkaa kuitenkin olla jo ilahduttavan monipuolinen. Nämä uutuudet pääsivät tietysti meillä heti testiin. Green's IPA ja Dry hopped Lager olivat molemmat raikkaita tuttavuuksia. Ne on valmistettu hirssistä, riisistä, tattarista ja durrasta. IPA on myynnissä Alkoissa ja Dry hopped ruokakaupoissa.
Kommentit
Lisää uusi kommentti