Olet täällä

4

Arkipäivien yleisin kysymys taitaa olla tuo "Mitä tänään syötäisiin?". Sama kysymys toistuu usein niin kotona kuin työpaikalla. Keliaakikolla tuo kysymys on vielä kaiken lisäksi usein muodossa "Mitä voisin syödä?". 

Meillä tuo jokapäiväinen kysymys on jollakin lailla jo hallinnassa 12 gluteenittoman vuoden kokemuksella. Pari vuotta sitten siihen tuli uusi lisä, kun mieheni siirtyi pitkään vatsavaivoista kärsittyään Fodmap-ruokavalioon. Siinä vältetään useita tiettyä hiilihydraattia sisältäviä ruoka-aineita, myös gluteenia. Vältettävien listalla ovat myös muun muassa pavut, sienet, herneet, sipulit ja omena. Eli syntyi uusi ulottuvuus ruoanlaittoon.

Kotiruokailu on saatu sujumaan ihan hyvin, sillä teemme joka päivä ruokamme gluteenittomana, kaikille perheenjäsenille. Mieheni ruoasta olen jättänyt vältettävät aineet pois. Kaikista en suostu jättämään esimerkiksi sipulia pois, joten sen lisään sitten meidän muiden osuuteen.

Työpaikkaruokailussa Fodmap-ruokavalion noudattaminen onkin sitten kuulemma ollut hieman haastavampaa. Koska tarkoitus on vain välttää joitakin ruoka-aineita, on mieheni joskus joutunut tinkimään juuri esimerkiksi sipulin osuudesta, sitä kun väistämättä on melkein ruoassa kuin ruoassa. Gluteenittomuudesta hän ei kuitenkaan ole tinkinyt.

Onneksi gluteenittomuus merkitään nykyisin varsinkin työpaikkaruokaloissa todella hyvin. Mieheni kokemuksen mukaan merkintöihin on voinut myös luottaa. Tosin hänellä on jo vuosien kokemuksen myötä tullut käsitys siitä, mitkä sudenkuopat gluteenittomiksi väitetyistä ruoista voivat löytyä. Panerointi ja kastikkeet ovat ne, joista kannattaa aina kysyä vielä erikseen. Usein annoksen saa ilman kastiketta tai keittiöstä järjestetään paneroimaton filee paneroidun tilalle. 

Gluteenitonta leipää ei työpaikkaruokailuissa useinkaan ole tarjolla, mutta pyydettäessä sen pääsääntöisesti kuitenkin voi saada. Kynnys leivän pyytämiseen voi kuitenkin olla suuri: miehenikin myöntää, että ei hän useinkaan viitsi pyytää leipää erikseen.

Kuulostaako tutulta? Onko muilla vastaavia kokemuksia gluteenittomasta työpaikkaruokailusta?

Vielä yksi pointti, joka kiinnostaa varmasti aikuisia keliaakikkoja. He joutuvat myös valinnan eteen ruokajuoman kohdalla. Ravintoloissa on valitettavan harvoin tarjolla gluteenitonta olutta. Kauppojen gluteenittomien oluiden valikoima alkaa kuitenkin olla jo ilahduttavan monipuolinen. Nämä uutuudet pääsivät tietysti meillä heti testiin. Green's IPA ja Dry hopped Lager olivat molemmat raikkaita tuttavuuksia. Ne on valmistettu hirssistä, riisistä, tattarista ja durrasta. IPA on myynnissä Alkoissa ja Dry hopped ruokakaupoissa. 

Kommentit

Itselläni on keliakia ja noudatan myös tiukkaa fodmap-ruokavaliota. Väittäisin, että missään ei saa valmiiksi itselle sopivaa ruokaa, vaan ateria on tilattava ennakkoon. Tällaisia ruokaloita onneksi löytyy. Se on sitten eri asia, kuinka maukasta sapuskaa saa. Joskus ruokaloissa niputetaan kaikki allergiset/ruokarajoitteiset samaan syssyyn. Yhdessä paikassa aikoinaan keliaakikot saivat samaa ruokaa kuin esimerkiksi maitoa, kananmunaa ja mausteita välttelevät. Höyrystetty pakasteseiti ainoastaan suolalla maustettuna jäi erityisesti mieleen. Ei siis hyvällä tavalla;) Koen kuitenkin, että ruokaloiden tilanne on menossa parenpaan suuntaan, ainakin gluteenittomuuden suhteen. Fodmap-ruokavaliosta voi joskus joustaa (vaikka se ei kivaa olekaan), mutta gluteenittomuudesta ei. Ilolla olenkin seurannut gluteenittomien vaihtoehtojen lisääntymistä ja tehostunutta merkintää. Parasta on silloin, kun kaikki ainekset voi itse tarkistaa.
Niinhän se on, että omaa valppautta ja toisaalta myös vaativuutta tarvitaan. Moni tyytyy sysämään lautaseltaan ei-toivotut asiat pois, mutta sehän ei onnistu keliaakikolla eikä tiukkaa ruokavaliota noudattavalla. Ja maukkaushan olisi tosiaan uuden kirjoituksen ja keskustelun aihe! :-) Ajattelevatko ruokalaiat/ravintolat, että allergisen tai erikoisruokavaliota noudattavan nyt vain on syytä tyytyä vähempään? Aika lyhyt tie yrittäjän näkökulmasta, sana kun kiirii aika nopeasti eteenpäin.
Mulla on käynyt niin, että keliakian takia kun joutuu lukemaan tuoteselosteita niin on alkanut etoa einesmäärä mitä meidän ruokalassa käytetään, sisällysluettelot on 1/2 A4 pitkiä... Ihan kiva niin niinkun muuten kyllä nykyään kun on tieto niin hyvin saatavilla. Ymmärrän että pitää tehostaa, mutta voin paremmin omilla eväillä!
Totta, ruokaloiden tarjonnassa ja ruoan tekotavoissa on varmasti hurjan iso kirjo. Omat eväät ovatkin tosi hyvä vaihtoehto!

Lisää uusi kommentti