Olet täällä

0

Matkustelu on aina kuumottavaa, varsinkin jos miettii sitä ruokailujen puolesta. Lomakohdetta valitessa, olen aina selvittänyt etukäteen, minkälainen valikoima gluteenittomia annoksia tai tuotteita on saatavilla ravintoloissa ja ruokakaupoissa. Matkustelu on välillä yllättänyt positiivisesti ja välillä taas on tullut hetkiä, kun mietin että mitähän nyt taas…

Ei jatkoon:

Ylivoimaisesti negatiivisimmat kokemukset osaltani ovat Ranskasta. Vierailin useassa Rivieran rannikkokaupungissa lomaillessani ja sanotaanko, että olisi kiva ollut saada jotakin ruokaa. Ravintoloissa ei ymmärretty erityisen hyvin gluteenittomuutta (tai ei ollenkaan) ja yleinen vaikutelma ruoansaannista oli aika surullista. Tällä lomalla elin siis viikon pelkällä salaatilla ja munakkaalla, jotka sattuivat olemaan ainoat soveltuvat annokset ruokalistoilla. Samanlaiset fiilikset ovat jääneet Saksasta, jossa gluteenittomuus tuntuu olevan jonkinlainen utopistinen ajatus. Johtuiko sitten mun ralliranskasta ja -englannista vai siitä, ettei heillä ole tietoakaan, mitä heille yritin selittää.

Gluteeniton sydän sykkii Espanjalle

Ison ja positiivisen kiitoksen haluan antaa Espanjalle, joka toimii luottolomakohteenani. Sen verran on maassa tullut vierailtua, että valikoima alkaa olla jo melko tuttua, mutta tärkeintähän on, että sitä alun perin edes on. Espanjassa ravintolat useimmiten tietävät, mitä tarkoittaa gluteenittomuus (eli sin gluten). Annoksissa on kuitenkin suuria vaihteluita niin maakuntien ja paikkojen sisällä, mitä listalta löytyy. Esimerkiksi Cartagenassa ei tuntunut ravintoloista löytyvän juurikaan muuta kuin sitä vanhaa tuttua omelettia. Mutta Costa del Solin useissa rantakaupungeissa ravintolat ilmoittavat selkeästi, mitä on saatavilla gluteenittomasti. Ruokakauppojen hyllyt ovat täynnä tuotteita, jotka soveltuvat meillekin käytettäväksi. Itsehän otan tämän aina experimenttinä, jossa testaan kaikkea uutta ja kiinnostavaa, mitä Suomessa ei myydä.

Euroopan matkailu keliaakikkona toimii useimmiten hyvin ja tarjolla onkin edes jotakin purtavaa, mutta suosittelen, että jos olet matkustamassa maahan, jonka ruokatottumukset tuntuvat vierailta, ota selvää asioista etukäteen ja varaudu mahdollisesti siihen, että lähdet matkaan matkalaukku täynnä sitä parasta gluteenitonta ruokaa Suomesta.

Mukavaa kesän odotusta tyypit!

-Kasper

Lisää uusi kommentti