Olet täällä

2


Keliaakikolle matkustaminen voi olla pelottavaa ja haasteellista. Erityisen haasteellista voi olla keliaakikkolapsen ja -nuoren matkustaminen. Aikuinen kun voi aina ottaa pääruoksi pelkän salaatin tai pihvin ilman kastiketta ja jopa ilman lisuketta, mutta lapsella on usein erilaisia henkisiä rajoitteita ruuissa. 


Keliaakikkokin voi matkustaa ja löytää reissuissa syötävää. Hyvä sääntö kuitenkin on, että mitä vaativampi on ruoan suhteen, sitä enemmän täytyy tehdä erityisjärjestelyjä ja ennakkovalmisteluja mm. matkakohteen, hotellin, ruokapaikkojen sekä kahviloiden valitsemiseksi. Ylipäätään kohdemaan ruokakulttuuriin kannattaa tutustua jo etukäteen.


Ensimmäinen valinta on kohteen valinta, eli minne haluaa matkustaa.  Keliakia tunnetaan useassa maassa, mutta ei läheskään kaikkialla. Suomessakin keliakia rinnastetaan joskus laktoosi-intoleranssiin, mikä saattaa aiheuttaa suuria ongelmia. Mikäli kokki ei tiedä keliakiasta mitään, on iso riski, että esimerkiksi jauhopöly päätyy annokseen tai ranskalaiset paistetaan samassa öljyssä kuin leivitetyt nugetit. 


Lähtökohtaisesti Suomi on kuitenkin yksi parhaimmista maista matkustelevalle keliaakikolle. Lähes joka kahvilasta ja ravintolasta Hangosta Lapin hiihtokeskuksiin löytyy jotain gluteenitonta syötävää, ja hotellien aamupalalla on mm. gluteenitonta leipää. Keliakia ja kontaminaatio myös tunnetaan kohtuullisen hyvin. Lapsille usein nopein, helpoin ja maistuvin vaihtoehto on hampurilainen, ja kaikissa Suomessa toimivissa hampurilaisketjuissa on gluteenittomia vaihtoehtoja.


Ulkomaille lähtiessä suunnittelua ja ennakkovalmisteluja tarvitaan enemmän. Onneksi internet auttaa ja sieltä löytyy vastaus moneen kysymykseen. Ja jos ei löydy, aina voi etsiä ja kysyä esimerkiksi Facebookin ryhmistä, Glu.fi:stä, Keliakialiiton sivuilta tai sitten hotellista tai ravintolasta suoraan.


Mitään yleistä sääntöä ei voi sanoa, missä keliakia tunnetaan ja missä ei. Käytännössä kuitenkin on niin, että isoissa kaupungeissa keliakia tiedetään paremmin kuin maaseudulla, ja Euroopassa se on tunnetumpaa kuin muualla. Myös kohteen turistisesonkiaika voi vaikuttaa tarjontaan. Euroopan maista keliakia tunnetaan parhaiten Suomen lisäksi mm. Italiassa, Englannissa, Espanjassa, Ruotsissa ja Belgiassa. Aasiassa selviää usein varmistamalla, ettei ruoassa ole käytetty vehnää. Tätä varten on matkalla syytä olla mukana olla ko. maan kielellä tulostettu keliakia-kielikäännöslappu, jossa kerrotaan gluteenittomuudesta ja kontaminaatiosta. 


Kun matkakohde on valittu, seuraavaksi tulee hotellin valinta. Airbnb ja huoneistohotelli ovat aina helppoja valintoja, koska silloin voi tehdä itse aamupalan lisäksi jopa kaikki ruoat. Jos päätyy hotelliin, gluteenittoman tarjooman saa useimmiten selville vain kysymällä. Toki suosituksia löytyy erilaisista sosiaalisen median keskusteluista.


Kun googlaa jo ennen reissua suositellut gluteenittomat paikat, säästää lomalla aikaa, hermoja, jalkoja ja riitelyä. Hommaa helpottaa se, että etsii omaa hotellia ja haluamiaan nähtävyyksiä lähellä olevat gluteenittomat ravintolat, kahvilat ja jäätelöpaikat ja merkitsee ne kartalle. Esimerkiksi kaikista Euroopan pääkaupungeista löytyy internetistä hyvin gluteenittomia ravintolasuosituksia. Gluteenitonta ruokaa tarjoavat ravintolaketjut ovat helppoja valintoja, esimerkkinä Saksan Vaipiano. Oman majoituspaikan läheltä voi etsiä jo etukäteen kauppoja, mistä löytyy gluteenittomia ruokia. Joissain maissa paras tarjonta on apteekeissa tai luontaistuotekaupoissa. 


Pari päivää ennen lähtöä kannattaa lähettää vielä hotelliin muistututusviesti, milloin on tulossa ja millaisia erityisruokavaliotarpeita ja toiveita on mm. aamupalan suhteen. Valmismatkaa varatessa erityisruokavaliot on syytä ilmoittaa matkatoimistolle jo varausvaiheessa. Kännykkään voi ladata erilaisia elämää helpottavia applikaatioita.


Matkalle lähtiessä laukkuun kannattaa pakata gluteenittomia ruokia, jotka säilyvät useamman päivän. Käsimatkatavaroihin voi taas laittaa lapselle maistuvia välipaloja ja eväitä, joita voi syödä matkan aikana. Lähtökohtaisesti lentokentiltä tai lentokoneista ei gluteenitonta ruokaa löydy,  eikä esimerkiksi junien ravintolavaunujenkaan tarjooman varaan kannata laskea. Joidenkin lentoyhtiön nettisivuilta voi tilata ennakkoon gluteenittoman ruoan, mutta valitettavasti ne ei välttämättä maistu lapselle.


Matkalla ollessa on hyvä muistaa luontaisesti gluteenittomat ruoat, kuten juustot, hedelmät, vihannekset, jogurtit ja lihat. Mikäli haluaa paahtaa leipiä, on paahtopussi kätevä apu. Yksi ratkaisu on ottaa aamupalalle mukaan omat gluteenittomat leivät, murot tai vaikkapa puurot.


Kun on etukäteen selvittänyt matkakohteen gluteenittomat ravintolat ja kahvilat, ei aikaa sitten mene paikasta toiseen kyselemiseen. Nälkäisenä ja väsyneenä se voi olla äärimmäisen epätoivoista. Lisäksi on syytä muistaa, että turhankin usein ravintolan ovella "kaikki onnistuu". Todellisuudessa saatkin sitten tavallista pastaa gluteenittoman sijaan, tai krutonkeja salaatin sisälle piilotettuna. Tarkkana täytyy siis olla, koska kaikissa ravintoloissa ei todellakaan ymmärretä, mitä gluteenittomuus tarkoittaa.


Ravintoloiden ruokalistoja katsellessa on annoksen perässä oleva G-kirjain hyvä merkki, koska silloin ravintola ymmärtää gluteenittomuuden. Vaikka useimmiten G tarkoittaa gluteenittomuutta, joissain maissa se taas tarkoittaa annoksen sisältävän gluteenia...

Keliaakikkokin voi matkustella ja ennenkaikkea nauttia matkoista, onhan ruoka usein tärkeä osa onnistunutta reissua. Kärsivällisyyttä, joustavuutta ja tarkkaavaisuutta vain reissuun mukaan, ja aina kannattaa varmistaa saadessaan annoksen eteensä, ettei siinä vahingossakaan ole gluteenia. Kun keliaakikkolapsi saa positiivisia kokemuksia matkustamisesta, uskaltaa hän matkustaa myöhemmin yksinkin.

Kommentit

Näitä on tullut tässä mietittyä. Kuukauden päästä suunnataan Lontooseen. Se on ensimmäinen ulkomaanmatka sitten diagnoosiemme.
Lontoo on keskimääräistä helpompi matkakohde keliaakikolle, ja useiden ravintoloiden menuista löytyy g-merkki. Jopa gluteenitonta fish&chipsiä löytyy :-) Kannattaa googlettaa esim "lontoo gluteeniton".

Lisää uusi kommentti